- روشي کمهزينه براي شناسايي تومورهاي سرطاني
آفتابنيوز :
به گزارش وب سايت رسمي موسسه کارولينسکا، پژوهشگران، روش جديد و کمهزينهاي براي تشخيص تومور ابداع کردهاند که ميتواند تومورهاي ناهمگون حاد را شناسايي کند و نياز به درمانهاي تهاجمي را از بين ببرد.
يکي از ويژگيهاي معمول سلولهاي سرطاني، تغيير در تعداد کپي از کروموزوم يا ژنهايي است که در ژنوم وجود دارند. اين پديده، با نام "تغيير تعداد کپيها" (CNAs) شناخته ميشود. ممکن است سلولهاي يک تومور، حامل تنوع بسياري از تغيير تعداد کپيها باشند. تومورهايي که تنوع تعداد کپي در آنها بالاست، معمولا بسيار تهاجمي تر هستند و اغلب حتي پس از درمان، تغيير شکل ميدهند.
پژوهشگران "موسسه کارولينسکا" (KI) در سوئد براي حل اين مشکل، يک روش ژنومي خاص ابداع کردهاند. اين روش موسوم به "کاتسک" (CUTseq) ميتواند ميزان و نوع تنوع تعداد کپي را در بسياري از بخشهاي متفاوت ژنوم يک تومور مورد بررسي قرار دهد. کاتسک نسبت به فناوريهاي کنوني، هزينه بسيار کمتري دارد.
کاتسک، کار خود را با بررسي DNA استخراج شده از بافتهايي انجام ميدهد که طي آزمايش بافتبرداري جمعآوري شدهاند و معمولا براي تشخيص سرطان، زير ميکروسکوپ مورد بررسي قرار ميگيرند.
"نيکلا کروستو" (Nicola Crosetto)، از پژوهشگران اين پروژه گفت: انتظار ما اين است که کاتسک بتواند کاربردهاي سودمندي در تشخيص سرطان داشته باشد. توالي تومور در مراحل تشخيص سرطان و شناسايي بيماران مبتلا به تومورهاي ناهمگون که به درمان تهاجمي نياز دارند، بسيار مهم است. من باور دارم که روش ما ميتواند نقش مهمي در اين ميان داشته باشد.
به گفته پژوهشگران اين پروژه، کاربردهاي کاتسک فقط به تشخيص سرطان، محدود نميشود. "مگدا بينکو" (Magda Bienko)، از پژوهشگران اين پروژه گفت: شايد بتوان کاتسک را به عنوان پلتفرمي براي شناسايي سلول و بررسي ثبات ژنوم در بانکهاي زيستي به کار گرفت.
اين پژوهش، در مجله "Nature Communications" به چاپ رسيد.
درباره این سایت