- آيا در مورد فوايد آب کرفس بزرگنمايي شده يا واقعاً مفيد است؟
گاهي معلوم نيست که يک مادهي غذايي به چه دليلي و از کجا شهرت پيدا ميکند اما اين ايده که آب کرفس داراي خواص التيام بخشي است مربوط به کسي ميشود که ادعا ميکند که با دنياي ارواح ارتباط دارد؛ آنتوني ويليام، نويسندهي مشهور در نيويورکتايمز ميگويد دانش او در مورد سلامتي و تغذيه از ارتباط او با دنياي ارواح گرفته ميشود. به هر حال شما چه حرفهاي آنتوني ويليام را باور کنيد و چه نه، کتابهايي که در اين مورد نوشته است به شدت مشهورند و خيلي از آنها جزو پُرفروشترينها شدهاند!
آنتوني ويليام ادعا ميکند نوشيدن تقريباً 500 ميليليتر آب کرفس در روز ميتواند علائم بيماريهاي التهابي مانند اگزما، پسوريازيس و. را کاهش بدهد. البته جامعهي علمي، ادعاي او را مورد انتقاد قرار دادهاند؛ اما توصيهي آنتوني ويليام همچنان طرفداران زيادي دارد. آيا واقعاً نوشيدن آب کرفس تا اين اندازه براي سلامتي مفيد است؟کرفس تا چه اندازه مغذي است؟
آيا کرفس جزو سبزيجات مغذي است؟ 90 تا 95 درصد از ساقهي کرفس از آب تشکيل شده است و همين باعث شده کرفس در ميان سبزيجاتي باشد که بيشترين محتواي آب را دارند. ساقهي کرفس حاوي مقدار متوسطي از ويتامينها، املاح و فيتونوترينتهاست. ضمناً کرفس منبع خوبي از فيبر به شمار ميرود. کرفس مانند ساير سبزيجات سبز داراي مقدار قابل توجهي ويتامين K بوده و منبع ويتامين A ،C و پتاسيم محسوب ميشود. مثلاً سه عدد ساقه کرفس ميتواند تقريباً يکچهارم نياز روزانه به ويتامين C را تأمين کند. کرفس مقدار زيادي از ترکيباتي مانند فلاوونولها، اسيدهاي فنوليک و فورانوکومارينها با فعاليت آنتياکسيداني و ضدالتهابي دارد.
- کرفس و تحقيقات علمي
- افزايش باروري
تعدادي از مطالعات انجام شده بر روي موشها تأييد کردهاند که کرفس ميتواند اسپرماتوژنز در موشهاي صحرايي نر و همچنين باروري را افزايش دهد. به عنوان مثال، يک مطالعه در هند در سال 2014، سي و دو موش نر را به چهار گروه تقسيم کرد. گروه کنترل هيچ دارويي دريافت نکرد، يک گروه فقط نرمال سالين دريافت کرد و دو گروه آخر عصاره کرفس را به صورت خوراکي به ميزان 100 و 200 ميليگرم به ازاي هر کيلوگرم وزن بدن به مدت 50 روز به ميزان يک بار در روز دريافت کردند. نتيجه چه بود؟ از نظر تعداد اسپرمها افزايش قابل توجهي مشاهده شد. اين مطالعه نتيجه گرفت که کرفس ميتواند اسپرماتوژنز را در موشهاي صحرايي نر افزايش دهد و هيچ تأثير مخربي بر بافت بيضه نداشت. مطالعات ديگري نيز افزايش باروري در موشهاي صحرايي ماده را نشان دادهاند.
- ضد درد و التهاب
يک مطالعه در سال 1998، نشان داد موشهايي که عصارهي روغن ضروري کرفس را دريافت کردهاند، هنگام خارج کردن پنجه خود از يک صفحه داغ، واکنش به درد کمتري از خودشان نشان ميدادند.
- تنظيم قند خون بالا
کرفس همچنين مدت طولاني است که به دليل اثرات متعادل کننده آن در ليپيدها و قند خون مورد بررسي قرار گرفته است؛ اما در اين بين متأسفانه هيچ تحقيقي در مورد انسان وجود ندارد.
ترکيبات جادويي زيادي در کرفس وجود دارد؛ اما يکي از مسئولان کاهش فشارخون، L-3-n-butylphtalide است. اين ماده گشادکنندهي عروق است و باعث ميشود فشارخون کاهش پيدا کند.
در مطالعهاي که در سال 2010 در Pharmaceutical Biology منتشر شد، نشان داده شد آنتياکسيدانهاي موجود در کرفس باعث بهبود لايههاي معده و کاهش زخم در موشهايي که تحت درمان با آن قرار گرفته بودند، شد. مرکز پزشکي دانشگاه مريلند گفت که خوردن کرفس ميتواند خطر ابتلا به گاستريت را کاهش دهد، زيرا به نظر ميرسد که فلاونوئيدهاي سبزيجات ميتواند به توقف رشد کلونيهاي باکتريايي منفي در روده کمک کنند.
آيا اين فوايد کافي هستند تا کرفس را به تنهايي يک سوپرفود کنند؟ خيلي از سبزيجات ديگر نيز حاوي همين اندازه ويتامينها و املاح و. هستند. از طرفي خيلي از آزمايشهاي انجام شده بر روي موشهاست.
کرفس داراي ترکيب ضدالتهاب ديگري به نام آپيژنين نيز هست که فعاليت ضدالتهابي دارد. به نظر ميرسد آپي ژنين ميتواند سيستم ايمني بيش از اندازه فعال را آرام کند، اما مطالعات در اين مورد که چه اندازه آپي ژنين ناشي از خوردن کرفس يا نوشيدن آب کرفس ميتواند بيماريهاي التهابي را در انسان درمان کند بسيار محدودند.کرفس ترکيبات ديگري نيز دارد که ميتوانند تأثيرات بيولوژيکي در انسان داشته باشند. مثلاً لوتئولين، فلاوونوئيدي است که در کرفس به وفور وجود دارد. مطالعات پيشين نشان دادهاند که لوتئولين ميتواند سلولهاي سرطاني را ناتوان کرده و شيميدرماني را مؤثرتر کند. لوتئولين مانند آپي ژنين خاصيت ضدالتهابي دارد. بنابراين کرفس داراي فيتونوترينتهايي با فعاليت ضدالتهابي است اما توانايي آن در سرکوب التهاب در انسان هنوز در حال بررسي و آزمايش است.
ضمناً پژوهشها نشان دادهاند لوتئولين بسته به ميزاني که از آن مصرف ميکنيد ميتواند فعاليت آنتياکسيداني يا پرواکسيداني داشته باشد، بنابراين مصرف زياد آن ميتواند مضر باشد. درست همان اندازه که آنتياکسيدانها با راديکالهاي آزاد ميجنگند و از سلولها محافظت ميکنند، پرواکسيدانها نيز اثري مع دارند. پرواکسيدانها باعث ميشوند سلولها و بافتها آسيب ببينند و التهاب تشديد شود. تئوري که وجود دارد ميگويد مصرف آپي ژنين در دوزهاي پايين داراي تأثيرات ضدالتهابي است؛ اما مقادير بيشتر ميتواند التهاب را افزايش بدهد. همين موضوع در مورد خاصيت ضد سرطاني ترکيباتي مانند لوتئولين در کرفس نيز صدق ميکند. لوتئولين تحت شرايطي خاص مانند يک آنتياکسيدان عمل ميکند و از سلولها در برابر آسيبهايي که ميتوانند منجر به سرطان شوند محافظت مينمايد. اما همين ماده در مقادير زياد يا تحت شرايط خاص ديگر، ميتواند با فعاليت کردن به عنوان يک پرواکسيدان، به سلولها آسيب بزند. در نتيجه شرايطي ايجاد ميشود که براي توليد سرطان و رشد آن مناسب است.
- ميزان مصرف مهم است
به سختي ميتوان گفت آيا فوايد مصرف آپي ژنين و لوتئولين به مضرات آن ميچربد يا نه. اين نتيجهگيري بستگي به ميزان مصرف دارد که هنوز مشخص نيست. هيچکس نميداند شما هر روز چه اندازه بايد آپي ژنين و لوتئولين مصرف کنيد تا از خواص ضدالتهابي آن بهرهمند شويد. آب کرفس منبع غنيتري از ترکيبات مفيد نسبت به خود کرفس است اما اين هم مشخص نيست که آيا نوشيدن آب کرفس ميتواند التهاب را تسکين بدهد يا اينکه آيا نوشيدن مقدار بيشتري آب کرفس اثرات مع دارد يا خير. ضمناً اگر به جاي خوردن خود کرفس، آب کرفس بنوشيد، بيشتر فيبر موجود در ساقههاي آن را از دست ميدهيد. يعني باکتريهاي رودهتان، يک منبع خوب از فيبر را از دست ميدهند.
آب کرفس بدن را سمزدايي ميکند؟
يک ادعاي رايج ديگر در مورد نوشيدن آب کرفس اين است که به بدن در سمزدايي کمک ميکند. بهترين راه کمک به بدن در فرايند سمزدايي اين است که کليهها و کبدتان را سالم نگه داريد زيرا اين دو عضو مهم، عمدهترين بخش سم زدايي بدن را انجام ميدهند. خوردن انواع ميوهها و سبزيها باعث حمايت از عملکرد کبد و کليهها شده و با بهينه کردن سطح آنزيمهاي مورد استفاده براي تجزيه سموم، به پاکسازي بدن کمک ميکند. بنابراين کرفس هيچ ويژگي جادويي خاصي ندارد. در واقع سبزيجات کلمي مانند بروکلي، از جهت سم زدايي بدن، بيشترين فوايد را دارند.
چه کساني هنگام نوشيدن آب کرفس بايد محتاط باشد؟
مصرف مقادير زياد کرفس احتمال ايجاد گواتر را بالا ميبرد؛ زيرا ميتواند در جذب يُد در غده تيروئيد اختلال ايجاد کند، بنابراين افراد مبتلا به تيروئيد کنترل نشده بايد از اين خطر آگاه باشند؛ اين به معناي حذف اين نوشيدني نيست براي اين است که در اين مورد اطلاع داشته باشند تا مقدار مصرف را کنترل کنند.
- توصيههايي براي دستيابي به حداکثر خواص آنتياکسيداني کرفس
- کرفس را تا حد امکان به صورت تازه آبگيري کنيد. اين سبزي تقريباً پنج روز در يخچال خوب ميماند و پس از آن، بخش قابل توجهي از آنتياکسيدانهايش شروع به تجزيه شدن ميکند. پس از تهيه آب کرفس، سعي کنيد ظرف چهار ساعت آن را بنوشيد.
- براي دستيابي به آنتياکسيدانهاي بيشتر، نوشيدن آب کرفس بهتر از خوردن خودش است. چرا؟ شما احتمالاً نميتوانيد بنشينيد و هشت ساقه کرفس بخوريد؛ اما به راحتي ميتوان آب آن را بگيريد و بنوشيد. البته با مصرف آب کرفس فيبر کمتري به بدنتان ميرسد.- هميشه سعي کنيد سبزيجات ارگانيک بخريد وگرنه سموم دفع آفات زيادي وارد بدنتان ميشوند.
به امتحانش ميارزد!
اگرچه اغلب متخصصان معتقدند بسياري از سبزيجات مزاياي مشابهي دارند، اما برخي گزارشهاي مردمي به خواص نوشيدن آب کرفس اعتراف کردهاند؛ مثلاً فردي گفته است نوشيدن آب کرفس ارگانيک به مدت 3 ماه هر روز صبح با معده خالي باعث افزايش احساس انرژي، رهايي از نفخ و سوءهاضمه و بهبود رفلاکس اسيد در وي شد.
منبع: تبيان
درباره این سایت