- سلامت تبريز در معرض تهديد پسماندهاي عفوني
در کنار ايجاد ترافيک ناشي از تردد بيماران غيربومي، ابتلاي برخي شهروندان به بيماريهاي واگيردار از سوي بيماران مسافران و دسترسي دشوارتر شهروندان بومي تبريز به خدمات درماني بايد مشکلات مربوط به دفع زبالههاي بيمارستاني و عفوني را اضافه کرد. در حال حاضر 49 بيمارستان، درمانگاه و کلينيک بزرگ در تبريز فعال هستند که از چند سال گذشته موضوع دفن زبالههاي عفوني اين مراکز مورد بحث بوده است و به نظر ميرسد که هنوز هم به درستي انجام نميشود.
علاوه بر اين تعداد بيمارستان و درمانگاه، حدود 7 هزار مطب و درمانگاه کوچک هم در اين شهر فعال هستند که در برخي از اين مطبها اعمال جراحي کوچک مانند جراحي لثه و دندان و جراحيهاي ديگر هم صورت ميگيرد که زبالههاي عفوني هر روز بيشتر از قبل توليد ميکنند. بر اين تعداد بايد حدود 200 مرکز تزريقات و پانسمان محلي را اضافه کرد که عملا کنترلي بر روي اين اماکن از نظر دفع بهداشتي زباله وجود ندارد.
- عوامل نگرانکننده جديد در مورد زبالههاي عفوني
در هفتههاي اخير دو تماس با صداي همشهري در مورد زبالههاي عفوني و بيمارستاني حاکي از نگراني شهروندان از ريختن اين زبالهها در شهر حکايت داشت. يکي از شهروندان ساکن خيابان مقصوديه تبريز با اشاره به جستوجوي دستي اشيا قابل بازيافت از سوي زبالهگردها در باکسهاي زباله اطراف مطبها گفت: سرنگهاي متعدد، ظروف پلاستيکي سرم و ديگر پسماندها از سوي اين افراد از سطلها جمعآوري به دلالان پسماند فروخته ميشود. تماس ديگر از روستاي آناخاتون است که از جاري شدن شيرابه زبالههاي عفوني در جويهاي فاضلاب داخل روستا و اطراف آن حکايت دارد. اين شهروند مدعي است زبالهها آنگونه که بايد به صورت بهداشتي دفن نميشوند و بوي متعفني از آنها در محل زندگي مردم روستا متصاعد ميشود. اين بو شباهتي به بوي زبالههاي عادي ندارد و بيشتر شبيه بوي تعفن جنازه و خون فاسد شده است.
- روند ساماندهي زبالههاي عفوني
پس از انتقادات فراوان نسبت به وضعيت زبالههاي عفوني در تبريز طي سالهاي اخير و پس از اينکه بيمارستانها مم به نصب دستگاههاي زبالهسوز شدند، در ابتداي سال 97 بود که «رضا مسعوديفر» معاون وقت اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم دادگستري آذربايجان شرقي در جلسه کميته تخصصي پيشگيري از جرايم عليه بهداشت عمومي از ساماندهي پسماندهاي عفوني مطبهاي پزشکي در استان خبر داد. وي با اشاره به عملکرد موفق کميته مذکور در ساماندهي پسماندهاي بيمارستاني، اولين اولويت اين کميته در سال گذشته را ساماندهي پسماندهاي عفوني مطبهاي پزشکي در استان اعلام کرده بود، اولويتي که با وجود برگزاري جلسات متعدد و اام قانوني بيمارستانها و مطبهاي پزشکان از آنچه شواهد نشان ميدهند در عمل چندان موفقيتي به دست نياورده است. بنا به اعلام محيطزيست نه تنها مطب پزشکان بلکه 30 درصد بيمارستانها هم از اين اام سرباز زده و همچنان زبالههاي عفوني و بيمارستاني را در شهر رها ميکنند.
- وجود مشکل دفع زباله در 9 بيمارستان تبريز
مدير کل حفاظت محيطزيست آذربايجان شرقي در گفتوگو با همشهري با اشاره به فعاليت 49 مرکز درماني بيمارستاني در تبريز اظهار ميکند: طبق بررسيهاي صورت گرفته 25 تا 30 درصد اين بيمارستانها با وجود اام قانوني از دفع بهداشتي زباله تبعيت نميکنند. «حميد قاسمي» بيان ميکند: با برگزاري جلسات مشترکي که بين محيط زيست، معاونت اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم دادگستري استان، شهرداري و دانشگاه علوم پزشکي برگزار شد همه بيمارستانها مم به نصب دستگاههاي زبالهسوز قبل از دفع بهداشتي زباله شدند و زبالهها پس ازبيخطرسازي در محيط بيمارستان به محل مخصوص دفع زبالههاي بهداشتي منتقل ميشوند. وي عنوان ميکند: بازديدهاي ميداني از مراکز درماني همچنين محل دفع بهداشتي زبالههاي عفوني از سوي کارشناسان اين اداره کل صورت گرفته و انتظاري که از دانشگاه علوم پزشکي داريم نظارت بيشتر بر اين روند است. اميدواريم در 9 بيمارستان باقيمانده هم اين دستگاهها خريداري و مورد استفاده قرار گيرد. هرچند معرفي مراکز درماني و مطلبهاي متخلف به مراکز قضايي طي دو سال اخير وجود داشته اما مهمترين راهکار همکاري داوطلبانه و موثر فعالان اين حوزه در دفع پسماندهاي عفوني به شيوه قانوني و بهداشتي است.
- اام مطبها و بيمارستانها
رئيس دانشگاه علوم پزشکي تبريز هم با بيان اينکه روند دفع بهداشتي زبالهها در تبريز از چند سال قبل با خريد دستگاههاي زباله سوز و بيخطرساز در بيمارستانهاي بزرگ دولتي آغاز شده است، اظهار ميکند: بيمارستانهاي غيردولتي هم همکاري خوبي داشتهاند و علت اينکه در يکي دو سال اخير اين روند کاهش داشته افزايش قيمت ارز در ماههاي اخر است. با اين وجود به دنبال تجهيز همه بيمارستانها به اين دستگاهها هستيم.
«محمدصادق صومي» ادامه ميدهد: روند کلي و عمومي دفع بهداشتي زبالههاي عفوني به نسبت گذشته بهتر شده و در مورد مطبهاي پزشکان هم در نامهها و دستورالعملهاي مختلف همه اين مراکز مم به عقد قرارداد با مراکز زبالهسوز و بيخطرساز شدهاند و بايد اين زبالهها از سوي اين مراکز جمعآوري و بيخطرسازي شوند. در حقيقت لازم نيست در تمامي مطبها و درمانگاههاي کوچک دستگاههاي بيخطرساز گرانقيمت نصب شود.
وي با تاکيد بر اينکه احتمال تخلف برخي پزشکان يا درمانگاهها در اين زمينه وجود دارد، تاکيد ميکند: مجازاتهاي بازدارنده بيشتر از هزينهاي خواهد بود که براي عقد قرارداد با مراکز بيخطرساز در نظر گرفته شده است. البته بايد توجه داشت که همه زبالههايي که از بيمارستانها و مطبها خارج ميشوند عفوني نيستند و تفکيک زباله قبل از خروج از اين مراکز انجام ميشود.
- امکان دفع بهتر زبالههاي عفوني در تبريز
مديرعامل سازمان مديريت پسماند شهرداري تبريز هم با بيان اينکه تبريز در زمينه دفع زبالههاي عفوني بيمارستاني در کشور پيشقدم است، ميگويد: اولين محل اختصاصي براي دفع زبالههاي بيمارستاني بيخطرساز شده در تبريز و در حاشيه روستاي آناخاتون و البته با فاصله قابل توجهي از روستا در سال 97 در نظرگرفته شده است.
«عليرضا اصغري» با بيان اينکه روند طولاني در زمينه اام مراکز درماني براي بيخطرکردن زبالهها و نصب دستگاههاي زبالهسوز عفوني در بيمارستانهاي بزرگ تبريز انجام شده است، تاکيد ميکند: در حالي که در گذشته متولي خاصي در اين زمينه وجود نداشت اما اکنون با اام بيمارستانها به رعايت پروتکلهاي محيطزيست که فراتر از پروتکلهاي دفع زباله خود علوم پزشکي است روند بهتري وجود دارد.
وي تاکيد ميکند: با وجود اينکه روند بيخطرسازي اين زبالهها را رو به بهبود ميدانيم اما امکان دفع بهتر زبالههاي عفوني در تبريز با نصب دستگاه خردکن در محل دفع اختصاصي زبالهها هم وجود دارد. دانشگاه علوم پزشکي ميتواند در اين زمينه پيشگام شود که اطمينان بيشتر شهروندان را به دنبال خواهد داشت. اين مسئول از نظارت بر تخليه زبالههاي عفوني در اطراف مطب پزشکان و درمانگاهها خبر ميدهد و ميگويد: در اين زمينه متصديان حمل زباله دقت کافي دارند و در صورت مشاهده تخلف و تخليه اين زبالهها در باکسهاي زباله عمومي موضوع را گزارش ميدهند تا پيگيريهاي لازم انجام شود.
- خطرات پسماندهاي بيمارستاني و مطبها براي شهر
معضل پسماندها داستان روز کلانشهرهاي کشورمان از جمله تبريز است. در اين ميان پسماندهاي بيمارستاني و زبالههاي عفوني مطبهاي پزشکان، هم به تهديدي براي سلامت شهروندان و عاملي براي زشت شدن چهره خيابانها تبديل شده است. پسماندهاي بيمارستاني و زبالههاي مطبهاي پزشکان خطري چندبرابر نسبت به پسماندها و زبالههاي عادي دارند. بيماريهاي عفوني و هزار و يک بيماري ديگر پيامد اين پسماندهاي خطرناک است. بر اساس قانون مديريت پسماند، پسماندهاي بيمارستاني جزو خطرناکترين نوع پسماندها محسوب ميشوند و جرائم سنگيني براي رهاکنندگان اين نوع پسماندها در نظر گرفتهشده است. پسماند بيمارستاني به همه پسماندهاي عفوني و زيانآور ناشي از بيمارستانها، مراکز بهداشتي، درماني، آزمايشگاههاي تشخيص طبي و مراکز مشابه گفته ميشود که به دليل بالا بودن دستکم يکي از خواص خطرناک از قبيل سمي بودن، بيماريزايي، قابليت انفجار يا اشتعال، خورندگي و مشابه آن، به مراقبت ويژه نياز دارند.
بر اساس آمارهاي جهاني بين10 تا 52 درصد زبالههاي بيمارستاني عفوني هستند و حتي در صورت بازيافت نيز ممکن است باعث انتقال بيماريهاي واگيردار شوند. هر چند که در تبريز طي سالهاي اخير اقدامات جدي براي رفع خطرات اين پسماندها صورت گرفته است اما باقي ماندن 30 درصد بيمارستانها و مطبهاي پزشکي که همچنان زبالههاي عفوني را در شهر رها ميکنند، جان شهروندان را با خطرات جدي تهديد ميکند. اتفاقي که ضرورت نظارت بيشتر مسئولان براي جلوگيري از اين اقدامها را نياز دارد.
درباره این سایت